Theater aan het Vrijthof ‘Zwerven Errant in dans Liège’ Mathieu Bruls, maart 2013 – blog 06

PDF versie: Uitnodiging ‘Zwerven Errant in dans Liège’, Mathieu Bruls

Zwerven Errant in dans Liège, maart 2013 - blog 06

Zwerven Errant in dans Liège

Komend vanuit het Noorden dompel ik in Liège in een andere taalruimte. Niet alleen mijn oren verdwalen, maar ook mijn andere zintuigen zoeken houvast in deze andere cultuur. En dat andere bedwelmt dermate, dat ik er zo maar van ben gaan houden.

Alsof Liège, via Parijs, een voorstad van Marseille is; het uiterste puntje van een Mediterrane cultuur dus. Optima exotisch anders, voor deze Nederlander, met alle aantrekkingskracht van dien. Zeker als die Mediterrane cultuur getuigt van savoir vivre, ook als dat grotendeels van weleer is en van elders kwam.

Vanaf het moment dat ik bewust kan denken, herken ik een sterk verlangen om te zwerven. Waar het lichaam fysiek voor gaat, volgt de geest met een mentale zwerftocht. Vooral niet echt geïnvolveerd in de cultuur rond je. Maar vanaf het randje naar binnen kijkend. Observeren en proberen te begrijpen, maar geen rekenschap hoeven af te leggen. Het geluk is aan diegene die zo mag bestaan. Lekker warm slapen en toch je hoofd vrij kunnen maken; academisch surrogaat zwerven dus. En zo slenter ik, net als Jean-Jacques Rousseau (Overpeinzingen van een eenzame wandelaar; 1778), door de voetsporen van velen voor me.

Zwerven doe ik alleen, met alle melancholie die bij mijn zelfverkozen eenzaamheid hoort. Ideaal in het Luikse decor, waar zo veel van wat je ziet al naar vervlogen tijden lijkt te verwijzen. Zo wordt het ook nog terug reizen in de tijd. Hoe is het zo kunnen komen? En waarheen voert het ons?

Gaandeweg gaat mijn fotocamera actief mee op slentertocht. Terwijl ik mijn eigen foto’s weeg, maak ik kennis met de fotoboeken, waarmee de geschiedenis van de fotografie, mede, wordt geconstrueerd. Ik herken dat ik een natuurlijke voorkeur heb voor die foto’s waarop het (stads)landschap, en de attributen waaruit dit bestaat, een hoofdrol spelen. Mijn hersens zijn bovenal ingesteld op het lezen van structuren, abstracties en het interpreteren daarvan.

Gaandeweg voel ik vanzelf hoe de kadrering van de foto die laatste duw naar sublimatie van een blik kan zijn. Eenmaal verstild genereert een uitsnede ergens betekenis tussen de abstractie van de kleuren, vlakken en lijnen, en de getoonde handelingen die we denken te herkennen.

Als ik de foto’s langs loop dan herken ik zovele inspiratiebronnen. Soms een ongekende kleur en ik denk aan een schilderij van Edward Hopper. Dan zie ik in de stille gebouwmassa’s naast elkaar, het werk van Giorgio Morandi. Ik luister naar het vallen van de sneeuw en denk aan Jacques Brel (Il neige sur Liège). Ik geniet van de inspanning van al die architecten en stedenbouwkundigen die, ook voor hun opdrachtgevers, dachten in de pronkgevels en boulevards (ook de Moderne) de trots van de geestelijke of fysieke eigenaar te moeten leggen. Vaak denk ik aan pionier/fotograaf Eugène Atget en die andere, ontelbare inspirators nadien, die het stadse bestaan vooral met de getuigenis van dode materie hebben weten vast te houden.

En dan dat licht. Of het lijkt eerder op het ontbreken van licht. Zo hangt Liège vaak in een fantastisch neutraal grijs; gevangen tussen de uitgesleten heuvels, geholpen door de steenbergen van weleer. Dit grijs maakt dat de stad zo makkelijk objectief kan worden gewogen. Niets lijkt in dat licht immers meer dan het is. En ook om zonder afleiding te begrijpen wat is, heb je toch al snel een mensenleven nodig.


Mathieu Bruls architect, Maastricht 01- 2013

Uitzending K.I.M. april ’13 Interview Mathieu Bruls over zijn liefde voor de stad Luik.

Afbeelding blog 06


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s