Ruimte zien, februari 2013 – blog 03

Gaandeweg leer ik als amateurfotograaf hoe ik een foto gemaakt wil zien. En tja, dan spreekt de architect/stedenbouwer; die foto toont meestal een fysieke omgeving, die door ons mensen is geconstrueerd.

Onlangs stelde ik een overzicht samen van foto’s die ik maakte op een reis door Sicilië. De foto’s zijn onmiskenbaar een neerslag van mijn manier van kijken naar, en begrijpen van de ruimte rondom.

Ik vind veel rust bij de neutraliteit van een vierkant venster; en besef dat zo nog duidelijker wordt dat de wereld ook erbuiten doorloopt. In elke foto gaat het immers ook, en vooral, om hetgeen buiten beeld blijft.

De foto’s worden telkens onmiskenbaar gedragen door een sterk geometrische tekening. Het tafereel is echter nooit een geïsoleerde gebeurtenis, het draagt telkens de volheid van het bestaan. Alsof die geometrie structuur biedt, om die veelheid te vatten.

Het zijn zelden foto’s  van dingen; je beleefd meer de ruimte tussen de dingen. En dat is nou precies waar het in de architectuur en stedenbouw, overigens net zoals in het leven, om gaat.

Mathieu Bruls architect – www.brulsarchitect.nl

Afbeelding blog 03


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s